Kedvenc bloggerem egy írása alapján próbáltam a Chardonney-t kezelni az idén. 19-es mustfokkal szedtem, ami a nyár végi sok esőnek és a korai szüretnek volt köszönhető. A korai szüret sajnos muszály volt:
Szerencsémre a hideg pincében nem indult be a must forrása, így egy tisztább, ülepített mustból fejtetettem le, s ahhoz adtam fehérbor fajélesztőt. A biztonság kedvéért felhoztam a pincéből. A forrása lassú, de folyamatos volt.
Sajnos mozgatni kellett, fell kellett hozzam a pincéből a tanyába, mert nem akart lenn beindulni. A tanyában azonban szépen elkezdett forni, az üvegballonban végig lehetett követni a forrás fázisait.
Akkor engedtem le amikor a hab már teljesen eltünt a tetejéről. A tanyában nem mertem hagyni, mert akkortájt azért még melegek voltak.
Novemberben egyszer megfejetettük a fiammal, akkor kapott egy alap kénezést, majd december elején egy barátommal közösen palackba töltöttük.
Sajnos a mennyiség még mindíg nagyon kevés, az 50 palack épp megtelt.
Majd jövőre.